zondag 17 mei 2009

Textieldagen op Verhildersum te Leens (Groningen)
Ik las dit op het blog van Conny.Een leuke tip voor de noorderlingen onder ons in het weekend van 23 en 24 mei. Ik ben van plan zaterdagmiddag te gaan.
Onderstaande tekst heb ik net als Conny maar even over genomen van de site van landgoed Verhildersum.

Textieldagen op Verhildersum: ‘Textiel…Grenzenloos…’

Spinnen, weven, breien, borduren, vilten en naaien. Handwerktechnieken van vroeger, maar weer helemaal van nu. Deze en nog veel meer textiele technieken en hun toepassingen van over de hele wereld zijn zaterdag 23 en zondag 24 mei 2009 te zien op het landgoed Verhildersum in Leens (Gr). Deze twee speciale Textieldagen zijn een echte aanrader voor liefhebbers en beoefenaars van textiele werkvormen en een inspiratiebron voor hen die het willen worden.
Voor liefhebbers van textiel is er dit weekend op Verhildersum een heleboel te beleven. In de museumboerderij wordt namelijk een textielweekend georganiseerd. Aanwezig is bijvoorbeeld Dewi Sri Textile collection met Balinese stoffen en sarongs, Atelier ’t Haantje met Russisch borduurwerk en Sari-wereldmodewinkel uit Kollum met kleding van over de hele wereld. Verder zal de expositieruimte gevuld zijn met verkoop- en informatiestands. Heel speciaal zijn de diverse demonstraties van onder andere spinsters, viltsters, weefsters en breisters. Maar ook wordt Temari gedemonstreerd, een Japanse borduurtechniek waarbij om piepschuim ballen wordt gewerkt. En Hedebo, een Deense wit op wit borduurtechniek.
Er is prachtig materiaal te koop; speciaal voor Verhildersum gemaakte borduurpakketten van een letterlap, twee merklappen en een stoplap. Verder angorawol, oud-Hollandse stoffen, boeken over textiel en diverse technieken en nog veel meer.
Oude handwerktechnieken staan weer volop in de belangstelling, denk bijvoorbeeld aan de opkomst van “breicafé’s”, die op het ogenblik “hot” zijn en de vele quiltgroepen, kantkringen, enz. Vroeger werden de diverse technieken vooral gebruikt bij het vervaardigen van kleding en huishoudtextiel, maar tegenwoordig staan vooral de meer decoratieve en kunstzinnige uitingen voorop.
Het zelf maken van kleding is weer in opkomst. Daarom worden er op de Textieldagen inspirerende modeshows gehouden van kleding gemaakt van natuurlijke stoffen. Tijdens deze modeshows (±13.30 en 15.30 uur), zullen producten van verschillende standhouders geshowd worden.

4 opmerkingen:

 1. Jammer maar iets te ver weg voor mij. Klinkt wel erg leuk. Jij alvast veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lijkt me erg leuk, maar helaas woon ik aan de andere kant van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke blog heb je en bedankt voor het toevoegen, ga ook eens proberen zo 'n lijstje te maken, maar ben nog niet zo goed in bloggen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. KLaske ik ga zaterdagmiddag. Wie weet treffen we elkaar?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je op mijn blog bent aan komen waaien, dank je wel voor je reactie!!